Rețete

Ștrudel de toamnă cu mere

Toamnă, mere coapte, gutui, nuci, magiun de prune, zacuscă, ardei copți, mai ziceți voi! Și ștrudel cu mere, astăzi, zicem noi! Și cu scorțișoară, eventual cu nuci.

Alături de niscaiva cremă de zahăr ars, în varianta noastră. Sau cu cremă de vanilie, în forma consacrată germano-austriacă. Sau doar cu zahăr pudră. Sau fără. Dar ștrudel cu mere să fie!

Pentru o tavă de ștrudele (aproximativ 10-12 bucăți), avem nevoie de:

  • 1 pachet de foi de plăcintă (Bella, Linco, Morărița etc.);
  • 1 kilogram de mere;
  • 1 cană de nuci măcinate (asta-i opțională, dar o recomandăm);
  • 1 cană de zahăr;
  • 1 linguriță scorțișoară;
  • arome de vanilie, rom, lămâie;
  • zahăr pudră pentru presărat deasupra;
  • 1 ou bătut pentru uns ștrudelele;
  • circa 100 de grame de unt pentru uns foile.

Cum procedăm:

În timp ce se dezgheață foile de plăcintă, ne ocupăm de umplutura de mere. Le spălăm, le curățăm de coajă și semințe și le tăiem bucățele mici. Sau le dăm prin răzătoare. Sau la robot. Le amestecăm cu zahăr și punem compoziția pe foc până se înmoaie merele, dar fără să lăsăm să scadă de tot zeama, care va însiropa bine foile. Le luăm de pe foc și așteptăm puțin să se răcească, după care adăugăm nucile măcinate, scorțișoara pudră și ce arome mai doriți. Trecem apoi la asamblarea ștrudelelor, timp în care încălzim și cuptorul, să fie pregătit.

Luăm câte o foaie de plăcintă, o ungem cu unt topit, o împăturim în două și punem pe mijloc 1-2 linguri din umplutura de mere (distribuită „ochiometric”, după numărul de foi din pachet). Pliem marginile foii peste mere, apoi rulăm toată foaia ca pe o clătită și o așezăm în tava unsă înainte cu ulei sau tot cu unt. Procedăm la fel cu restul foilor.

La sfârșit înțepăm ușor fiecare ștrudel cu furculița și le ungem pe toate cu ou bătut.

Le dăm la cuptor pe treapta din mijloc, la foc moderat și cam în jumătate de oră ar trebui să fie gata.

Așteptăm să se răcească (dacă reușim), le pudrăm cu zahăr și ne bucurăm de ele (alături de o porție de crème brûlée, c-așa s-a nimerit)!

Advertisement

2 Comments

Post Comment